Swimkick

De KNZB kent Swimkick- en Miniorenwedstrijden. De vier SwimKickwedstrijden vormen de allereerste kennismaking met het wedstrijdzwemmen voor jongens minioren 1 t/m 6 en meisjes minioren 1 t/m 5 in Nederland. Met de Swimkickwedstrijden willen we zoveel mogelijk kinderen laten kennismaken met onze uitdagende en gezonde sport. In de SwimKickwedstrijden kunnen de minioren laten zien wat ze in de trainingen geleerd hebben. SwimKickwedstrijden worden door Regio’s of verenigingen georganiseerd.

Miniorenwedstrijden zijn bedoeld voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5 in Nederland die de regels van het zwemmen al wat beter kennen en de te zwemmen afstanden beheersen. De Regio organiseert de Miniorenwedstrijden in samenwerking met de verenigingen. Voor de minioren is er na afloop van de vijf Miniorenwedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de Regio Minioren Finale. Voor de junioren wordt er een landelijk klassement bijgehouden.

SwimKickwedstrijden zijn wedstrijden voor beginnende wedstrijdzwemmers in de leeftijd jongens minioren 1 t/m 6 en meisjes minioren 1 t/m 5. Alle kinderen kunnen vanaf hun 6e verjaardag deelnemen aan SwimKickwedstrijden. De SwimKickwedstrijden zijn bedoeld voor kinderen die kennis willen maken met wedstrijdzwemmen. Gevorderde minioren kunnen na één of twee seizoenen deelnemen aan SwimKickwedstrijden of gaan deelnemen aan Miniorenwedstrijden. Voor de jongste leeftijdsgroepen (minioren 1) zijn uitsluitend de SwimKickwedstrijden.

De SwimKickwedstrijden worden overal in het land georganiseerd. De organisatie kan plaatsvinden door een vereniging, maar kan ook door een Regio gedaan worden.

Bij zwemwedstrijden kun je gediskwalificeerd worden. Bij Swimkick-wedstrijden is de scheidsrechter nog iets coulanter naar de zwemmer. Alle sporters die meedoen en foutjes maken krijgen een infokaart. Dit betekent dat je de slag die je moest zwemmen niet helemaal goed hebt uitgevoerd. Op de infokaart staat precies aangegeven wat je verkeerd hebt gedaan en hoe je het de volgende keer wel moet doen. De infokaarten zijn bekend bij de hoofdtrainer en worden voor de trainingen gebruikt voor verbeteringen.