Veel gestelde vragen

Wist je dat synchroonzwemmen…

Hieronder vind je wat veel gestelde vragen en antwoorden over het synchroonzwemmen bij ZV De Zaan.

Als je nog andere vragen hebt, stel ze via synchrvz.zvdezaan@gmail.com.

Over synchroonzwemmen kun je ook op Wikipedia het een en ander terugvinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroonzemmen

 

Is synchroonzwemmen alleen voor meisjes?

Nee, in principe kunnen jongens ook synchroonzwemmen.

Hoe oud moet je zijn om te gaan synchroonzwemmen?

Er is geen leeftijdsgrens, maar wel een diplomagrens. Je kunt aan de trainingen meedoen wanneer je je zwemdiploma A en B hebt.

Wat moet je kunnen om te gaan synchroonzwemmen?

Je moet uiteraard kunnen zwemmen, daarnaast helpt het als je gevoel voor muziek hebt. Tijdens de trainingen leer je het op het water drijven, de oefeningen en het zwemmen op muziek.

Zijn er ook wedstrijden?

Synchroonzwemmen is een echte wedstrijdsport, dus zijn er ook verschillende wedstrijden. Binnen Kring Noord-Holland, waar ZV De Zaan onder valt, zijn twee soorten wedstrijden: de verenigingscompetitie en de kringkampioenschappen. In het synchroonzwemmen kun je ook diploma’s halen, net als bij het gewone zwemmen. Hier worden aparte wedstrijden voor georganiseerd.

Wat is er leuk aan synchroonzwemmen?

Je leert dingen die andere mensen niet ‘zomaar’ kunnen en na een paar maanden kun je echt al slagen en oefeningen op de maat van de muziek doen. Bij wedstrijden en demonstraties word je opgemaakt, krijg je een mooi badpak aan en een petje op je hoofd. Je bent dan dus echt een zwem’ster’!

Op wat voor muziek zwemmen jullie?

Synchroonzwemmen kan op alle muziek, van klassiek tot hardrock. We zoeken echter wel muziekjes uit waar een goed ritme in zit en die past bij de zwemsters.

Krijg je wel conditie van synchroonzwemmen?

Ja hoor, dat krijg je zeker! Voor synchroonzwemmen heb je uithoudingsvermogen en kracht nodig. Daarnaast ben je ook vaak onder water en als je dat maar vaak genoeg oefent train je ook je longen.

Hoe ziet een synchroonzwemtraining eruit?

Tijdens een training zwem je altijd een aantal baantjes om warm te worden. Er is een deel techniek, waarin het drijven en de oefeningen gedaan worden en er wordt op muziek gezwommen. Daarnaast is er ook aandacht voor lenigheid, want dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel wanneer je aan ballet in het water doet!