Zwembad_Header_Small

Informatie Zwemwedstrijden

Organisatie Wedstrijden

ZV de Zaan heeft veel zwemwedstrijden in het thuisbad. Tijdens deze wedstrijden zijn velen vrijwilligers nodig. Denk aan juryleden, trainers, ploegleiders, briefjeslopers, speaker, koffie juryvergadering en de catering. Het is een hele klus om bijna wekelijks voldoende mensen te vinden. 
Wij willen ouders en zwemmers er daarom op attenderen dat wanneer een zwemmer opgegeven wordt voor een wedstrijd de ouder bijna zeker is van een taak als vrijwilliger. De één kan wat vaker aan de beurt zijn dan de ander, dat komt dan meestal omdat er vaker wedstrijden gezwommen worden door deze zwemmers. Let op, dat de wedstrijd bij onvoldoende inzet kan worden afgelast.

Denk dus goed na voordat de zwemmer opgegeven wordt voor een wedstrijd indien men niet bereid is om een vrijwilligerstaak te vervullen om wat voor reden dan ook. Officials en trainers/ploegleiders worden in de regel niet ingezet voor de taken als briefjeslopen, speakeren, catering, juryvergadering omdat we deze altijd hard nodig hebben aan de badrand.


Trainers, Tijdwaarnemers en Officials

Regelmatig zijn wij op zoek naar ouders die zich willen laten opleiden tot trainer. Dit geldt vooral voor de training van minioren, vanwege het doorstromen van trainers naar de junioren, jeugd en senioren. Een achtergrond als zwemmer is handig, maar niet noodzakelijk.

Ook zijn bij alle zwemwedstrijden officiële tijdwaarnemers nodig. Deze personen noteren de gezwommen tijden en beoordelen de keerpunten. Elk seizoen organiseert de KNZB een cursus Tijdwaarnemer, bestaande uit vijf bijeenkomsten. De cursus wordt afgesloten met een examen.

Mocht u geïnteresseerd zijn in één van deze activiteiten, dan kunt u zich wenden tot een van de trainers.


Verplichte en niet-verplichte wedstrijden

Ieder seizoen nemen we weer met twee ploegen deel aan de Nationale Zwemcompetitie. De samenstelling van deze twee competitieploegen wordt jaarlijks vastgesteld door de hoofdtrainer en de wedstrijdsecretaris. Deelname aan de competitiewedstrijden is voor iedere wedstrijdzwemmer van ZV De Zaan door de KNZB verplicht gesteld, met uitzondering van de minioren.
Voor de minioren geldt dat deelname aan de wedstrijden in het Minioren-Junioren circuit, in het Swimkick-Minioren circuit en aan de Regionale Club Meet verplicht is.
Voor de overige wedstrijden, zoals de LAC-wedstrijden, limietwedstrijden, het Paastoernooi in Haarlem, het Pinkstertoernooi in Hagen (Duitsland), word je, indien van toepassing, uitgenodigd en mag je zelf bepalen of je meedoet. Deelname aan deze wedstrijden is dus niet verplicht.


Uitnodiging voor wedstrijd

Als je opgesteld bent voor deelname aan een bepaalde wedstrijd, dan wordt je daarvoor uitgenodigd via e-mail. In deze uitnodiging staat waar en wanneer de wedstrijd is. Ook staan in de uitnodiging een aantal basisafspraken vermeld waar je aan gehouden bent.

We zullen je vragen om de uitnodiging altijd en direct te beantwoorden, ook als je niet wilt komen zwemmen. Vermeld in je antwoord duidelijk of je wel of niet wilt deelnemen aan de wedstrijd. Jouw snelle reactie helpt ons om de wedstrijd met zo weinig mogelijk inspanning goed te organiseren. In
de uitnodiging staat ook altijd de datum en het tijdstip vermeld wanneer we jouw antwoord uiterlijk ontvangen moeten hebben. Dit is van belang voor een tijdige inschrijving bij de organiserende vereniging, de Regio Midwest of de KNZB.

Ook bij de verplichte wedstrijden verwachten we dat je de uitnodiging altijd en direct beantwoordt en meldt dat je zult deelnemen. Deze wedstrijden zijn immers verplicht gesteld. Niet reageren is niet meedoen aan de wedstrijd.

Als je jezelf wel op tijd voor een wedstrijd hebt aangemeld en je wordt plotseling ziek, dan meldt je jezelf direct weer af via het wedstrijdsecretariaat. Bij reguliere wedstrijden kunnen wij je dan nog tot uiterlijk 20.00 uur op de dag voor de wedstrijddag zonder kosten afmelden bij de organisatie van de wedstrijd. De afmeldingen daarna kosten wel geld, maar kunnen nog tot 11.00 uur op de wedstrijddag via het bovengenoemde e-mailadres worden doorgegeven. Bij bijzondere wedstrijden zoals de Minioren en Junioren Cup, N(JJ)K etc., gelden andere termijnen.


Boeteregeling

Voor het niet op tijd afmelden bij ziekte of het niet komen opdagen van zwemmers tijdens wedstrijden brengt de KNZB een boete bij ons in rekening. Als die boete voorkomen had kunnen worden door tijdig te handelen, dan wordt deze bij de zwemmer of zwemster in rekening gebracht. Dus als je te laat komt of niet op een wedstrijd komt opdagen terwijl je wel opgesteld staat, dan worden deze bedragen aan je doorberekend. Als het meer dan eens voorkomt dat je niet komt opdagen zonder afbericht, zul je hierop worden aangesproken door de hoofdtrainer.


Wedstrijdkalender en Facebook

Op onze website vind je o.a. de meest actuele wedstrijdkalender. Hierin staan alle wedstrijden waar we aan deelnemen en wat de opstelling is voor die wedstrijden. Van de wedstrijden die al geweest zijn staat de uitslag vermeld. Kijk altijd even bij de opstellingen of je er misschien tussen staat. Wie weet heb je de uitnodiging via e-mail gemist.

Houd ook de Facebook-pagina van het wedstrijdzwemmen in de gaten. Hierop worden ook diverse mededelingen geplaatst. Voor het lid worden van de Facebook-groep kun je een vriendschapsverzoek indienen bij “Wedstrijdzwemmen ZV De Zaan”. Deze groep is besloten en alleen
voor leden en hun ouders toegankelijk.


Aankomst bij wedstrijden en baddienst

Alle zwemmers dienen uiterlijk een half uur voor de start van het inzwemmen aanwezig te zijn en zich bij de ploegleider te hebben gemeld. Zodra het inzwemmen is begonnen en jij bent nog niet aanwezig, word je afgemeld voor de wedstrijd. Dit is op meerdere vlakken een zeer vervelende situatie, en des te meer als je was ingedeeld voor een estafette in verband met het organiseren van vervanging. Kom je meer dan eens te laat voor een wedstrijd, dan zal de hoofdtrainer je hierop aanspreken.

Bij wedstrijden die we zelf organiseren, verwachten wij van de zwemmers en van hun ouders dat zij helpen bij het opbouwen van het bad: de lijnen in het water te leggen, de rugslagvlaggen en de valsestartlijn ophangen, stoelen en bankjes neerzetten etc. Na de wedstrijd moet alles dan weer worden opgeruimd. Meestal wordt van tevoren aan de zwemmers en ouders via e-mail gevraagd wie hierbij kan helpen. Het kan overigens ook gebeuren dat wij baddienst hebben in een ander zwembad (bijvoorbeeld Beverwijk of Alkmaar) dan De Slag.

Het vervoer van en naar de wedstrijden dien je zelf te organiseren.


Inzwemmen

Het inzwemmen voor de wedstrijd is heel belangrijk. Voor het inzwemmen ga je eerst even bij de trainers langs. Zij weten welke slagen en afstanden je tijdens de wedstrijd moet gaan zwemmen en kunnen je precies vertellen wat je daarvoor moet gaan inzwemmen. Als je klaar bent met het inzwemmen, dan droog je jezelf goed af. In overleg met de ploegleider kun je eventueel droge zwemkleding aantrekken.


Tijdens de wedstrijd

Na het inzwemmen ga je rustig op de bank zitten. Het wedstrijdprogramma is meestal aan de muur opgehangen, dus zie je in welke serie je moet zwemmen. Als je ook goed oplet wat de speaker zegt, dan weet je op elk moment welk programmanummer en welke serie gezwommen wordt en hoef je niet meer te vragen wanneer je mag zwemmen. De ploegleiders houden het programma goed bij en weten dus precies wanneer ze je moeten oproepen om je op tijd naar het startblok te sturen. De trainers zijn tijdens de wedstrijd druk bezig met de zwemmers en zwemsters die op dat moment in het water liggen, met het opnemen van hun tijden en met het nabespreken van hun races. Zij weten vaak niet wanneer je moet zwemmen en het heeft dus geen zin om dat aan ze te vragen.

Als je klaar bent met het zwemmen van één van je afstanden, dan ga dan altijd eerst even bij één van de trainers langs. De trainers hebben je tijd geklokt en hebben meestal ook technische aanwijzingen voor je.

  • Als je naar het toilet moet, meldt dit dan aan de ploegleider. Zorg ervoor dat je op tijd naar het toilet gaat en niet vlak voor je race.
  • Na het zwemmen van je race en nadat je bij de trainer bent geweest, loop je terug naar de ploeg. Daar droog je jezelf goed af en trek je je clubkleding aan.
  • Pas daarna kun je aan de ploegleider vragen of je even naar je ouders mag.
  • Heel jonge en/of onervaren zwemmers krijgen extra begeleiding van de ploegleiders.

Estafettes

De opstelling van al onze estafettes wordt zorgvuldig en uitsluitend door de trainers gemaakt. Hierbij wordt niet gekeken naar de individuele belangen of wensen van zwemmers. Het belang van ZV De Zaan staat voorop, waarbij voor de meest tactische en snelst mogelijke opstelling gekozen wordt.


(Zwem)kleding

Tijdens de wedstrijd moet je warm aangekleed zijn. Het is heel belangrijk om je lichaam en je spieren warm te houden. Ook moet je ervoor zorgen dat je niet met je blote voeten over de vloer van het zwembad loopt, want daar koel je erg van af (en is ook niet erg hygiënisch). Neem dus altijd (schone) badslippers mee. Schone zaalsportschoenen zijn ook toegestaan.

Het is verplicht om bij alle wedstrijden clubkleding (t-shirt en korte broek) van ZV De Zaan aan te hebben. Je kunt ze altijd in je sporttas opbergen, maar ook bij het startblok neerleggen. Als je de kleding al eerder uittrekt, dan krijg je het te koud. Informatie over onze clubkleding kan bij de zwemcommissie worden opgevraagd.

Sinds 1 januari 2010 gelden nieuwe regels voor zwemkleding. Onder zwemkleding wordt verstaan: zwempak, badmuts en zwembril. Bij zwemwedstrijden mag de deelnemer slechts één zwempak dragen. Het pak mag bij de jongens en de heren niet boven de navel en niet onder de knie komen. Bij de meisjes en de dames mag dit pak niet de nek bedekken, niet voorbij de schouders en niet onder de knie komen. Een ritssluiting of andere vorm van sluiting is niet toegestaan. Alle zwempakken dienen van textiel te zijn en alle zwemkleding dient voor te komen op de FINA-lijst van goedgekeurde zwemkleding of te voldoen aan de door FINA of KNZB gepubliceerde voorwaarden voor uitzonderingen.


Vermaak tijdens de wedstrijd

Het belangrijkste vermaak tijdens een wedstrijd is natuurlijk zelf zwemmen en je ploeggenoten aanmoedigen. Maar soms duurt een wedstrijd lang en kun je je gaan vervelen. Neem dan bijvoorbeeld een leesboek, kleurboek, puzzelboek of een spelletje mee. Het is niet de bedoeling dat je uit verveling of van de zenuwen gaat klieren.


Eten en drinken

Als je een goede wedstrijd wilt zwemmen, moet je het juiste voedsel eten. Je moet er namelijk voor zorgen dat er genoeg brandstof in je spieren zit. Eten doe je maximaal twee uur voor aanvang van de wedstrijd. Je kunt dan het beste koolhydraatrijk voedsel eten. Voorbeelden hiervan zijn brood, rijst,
pasta en aardappelen. Wees voorzichtig met vet. Je lichaam verbrandt het vet veel langzamer, waardoor je je energie niet in het zwemmen kunt stoppen. Daarom moet je voor de wedstrijd nooit friet, kroketten of snacks eten.

Daarnaast moet je ook goed drinken. Wees vlak voor de wedstrijd ook voorzichtig met zoete drankjes als AA of Extran of drankjes met cafeïne. Hoewel je anders zou vermoeden, hebben deze dranken een negatieve invloed op je prestaties.

Drink ook geen zuivel of koolzuurhoudende dranken tijdens de wedstrijden, want daar krijg je tijdens het zwemmen last van. De voorkeur gaat uit naar water, en anders sterk verdunde limonade.

Om je energie op peil te houden moet je wat eten en drinken tijdens de wedstrijd. Let op! Neem geregeld kleine hoeveelheden om te voorkomen dat je last krijgt van je maag. Eet geen vet voedsel of suikerrijke koek of snoep. Voorbeelden van geschikt voedsel tijdens wedstrijden zijn: brood, fruit, sultana, evergreen, mueslireep, ontbijtkoek. Om snel van een training of wedstrijd te herstellen kun je het beste na afloop koolhydraat- en eiwitrijk voedsel eten. Koolhydraten heb je nodig om je lichaam weer van nieuwe energie te voorzien. Ze vullen de glycogeenvoorraad in je spieren weer aan waardoor je weer eerder in staat bent om inspanning te leveren. Eiwitten zijn daarnaast weer ontzettend belangrijk voor de spieropbouw. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren en je hebt er voldoende van nodig om goed te herstellen na een training of zware wedstrijd.

ZV De Zaan geeft alleen advies in het kader van voeding en stelt niets verplicht. Echter, wij verzoeken de ouders en zwemmers nadrukkelijk om zich te houden aan dit advies. Let op: snoep, chocolade e.d. zal door de ploegleiders worden ingenomen en na afloop van de wedstrijd aan de zwemmer worden teruggegeven.


Aankomst en vertrek

Als we met ZV De Zaan naar een wedstrijd gaan, dan gaan we daar met zijn allen naar toe. Dat betekent dat we als ploeg bij elkaar in het zwembad zitten. Ga niet bij je ouders zitten, want dan kan de ploegleider je niet vinden als je moet zwemmen.

Alle zwemmers blijven tot het einde van de wedstrijd en mogen pas omkleden en naar huis wanneer de ploegleider dat aangeeft. Samen uit, samen thuis! Uitzonderingen zijn LAC-wedstrijden en limietwedstrijden mits dit van tevoren is aangegeven in het antwoord op de wedstrijduitnodiging.


Startpagina >> Informatie >>