Tijdens de Martinez Cup op 29 en 30 oktober heeft Giovanni Phillipson twee nieuwe Nederlandse records gezwommen. Giovanni (2008) begon zaterdag al goed door met de 100mtr borstcrawl zijn tijd te verbeteren tot 0.52,36. Een mooi persoonlijk record, waarmee hij maar net naast het Nederlands record greep wat op 0.52,19 staat.

Zondag stond de 100mtr rugcrawl en de 100mtr wisselslag op het programma. Op beide afstanden heeft Giovanni het Nederlandse record al, maar het was nu vooral de vraag hoe hij ervoor stond in aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen die in december 2022 worden gehouden.

De Martinez Cup is verdeeld over 2 lange dagen. Om te voorkomen dat Giovanni te lang moest wachten en dit ten koste zou gaan van zijn resultaten, was ervoor gekozen om de dag te starten met een 200mtr vrijeslag. Hoewel geen vlekkeloze race, wist hij op deze afstand zijn tijd aan te scherpen tot 1.57,22. Een mooie opsteker voor de 100mtr rugcrawl die daarna volgde.

Vanaf het begin was duidelijk dat hij daarop een mooie tijd zou gaan zwemmen. Na een scherpe start kwam hij op het juiste tempo boven, en trok hij op goed tempo door.

Hoewel de baan naast hem leeg was en hij dus geen directe tegenstand had, ging hij goed mee met de snelste (veel oudere) zwemmers. Met een fraaie laatste baan tikte Giovanni aan in een tijd van 0.57,45. Zijn oude tijd stond op 0.57,98.

De 100mtr wisselslag was het toetje aan het einde van de dag. Waar in het verleden na de 25mtr vlinderslag de rugcrawl nog wel eens gebruikt werd om op adem te komen, ging dat deze keer duidelijk anders. De afgelopen periode is er veel getraind op de vlinderslag en dat betaalde zich uit in een sterke vlinderslag, gevolgd door een even sterke rugcrawl. Ook op de schoolslag en borstcrawl viel weinig af te dingen, met als resultaat een hele mooie 0.58,08. Zijn oude tijd stond op 0.58,91.

Share