Beachwaterpolo

Het oude natuurbad Wijdewormer wordt na 35 jaar weer bespeeld

Er was al een Hoop & Walvis clubtoernooi bij de Zaanse Golfclub. Maar Brouwerij Hoop en restaurant d’Swarte Walvis zijn ook sponsoren van ZV de Zaan en de golfclub is gelegen rond het oude natuurbad Wijdewormer, waar de contouren van een wedstrijdbad nog zichtbaar zijn. “Dus waarom niet waterpolo en golf combineren?”. Het oude natuurbad Wijdewormer wordt na 35 jaar weer bespeeld en dat gaat nu gebeuren, op 21 augustus a.s..

Erdi Beachwaterpolo Toernooi

Om dit zomerse event direct van een fris jasje te voorzien is gekozen voor het nieuwe Beachwaterpolo. Want naast Volleybal en Basketbal (3×3) heeft waterpolo ook een nieuwe variant erbij. Bij Beachwaterpolo is het speelveld kleiner, en dus ook de teams kleiner (5 spelers i.p.v. 7), en zijn de regels aangepast om het sneller en dynamischer te maken. Het speelveld bestaat uit een opblaasbare versie van lijnen en doelen en wordt in zijn geheel geplaatst in het oude natuurbad. Hoe het gaat? Kom maar langs op 21 augustus! De wedstrijden van het eerste Erdi-Beachwaterpolo toernooi, met naast De Zaan ook o.a. streekgenoten en mede-eredivisionisten De Ham, vangen aan om 15:00 uur en duren tot 18:00 uur. Voor de gelegenheid is de 18e hole van de golfbaan verkort om ‘ongewenste ballen in het spel’ te voorkomen.

Europa Cup, voor het eerst beide teams

Dat De Zaan zich stevig in de absolute Nederlandse top van het waterpolo had gevestigd was al bekend en heeft geresulteerd in diverse nationale prijzen en diverse finales. Met ingang van het komende seizoen wordt er echter nog een schep bovenop gedaan: voor het eerst in de geschiedenis zullen zowel de dames als de heren meedoen in de verschillende Europa Cups! “Wil je hogerop, wil je talenten behouden en aantrekken, dan zul je wat moeten bieden en ambitie tonen. Bij de inschrijving hebben we heel duidelijk aangegeven dat we heel graag ook een of meer keer een thuisronde willen organiseren. En als dat niet kan in ons thuisbad, of helemaal niet in de Zaanstreek omdat de afmetingen niet voldoen, dan gaan we evt. naar een omliggende gemeente waar dat wel kan. In afwachting van het nieuwe bad in de Zaanstreek, dat wel de juiste afmetingen kent, kan onze ambitie niet afhankelijk zijn van ergens vastgelegde gemeentegrenzen”, aldus Hans Stam, voorzitter van de topsportcommissie.

Werven van Sponsors en Donateurs

Anders dan bij het voetbal, waar deelname aan Europa Cup een lucratieve business is, geldt voor andere sporten dat dit gewoon geld kost. Hans Stam: ”Het Beachwaterpolo toernooi is dan ook voor ons het startpunt om, via allerlei directe of creatieve wegen, geld in te zamelen. Dat gaat via traditionele sponsoring door bedrijven via benefietdiners tot aan bijvoorbeeld het inhuren van een caddy (de persoon die tijdens de wedstrijd de golftas draagt, red), waarbij de opbrengsten naar de club gaan. Het zijn ook de spelers zelf die hier een actieve rol in spelen. We zullen, met twee teams dus op pad, veel gas moeten geven, maar iedere bijdrage helpt.”.


Share