Tijdens de Jaargang finale in Dordrecht van zondag 30 juni, is Giovanni Phillipson 1e van Nederland geworden op de 100mtr rugcrawl. Aan deze wedstrijd deden de snelste 24 zwemmers van Nederland mee in de jaargang ’08 t/m ’10 bij de meisjes en ’07 t/m ’10 bij de jongens.                     Zv de Zaan was bij deze finale met het grootste team aanwezig en had ook de meeste starts. Hoewel 11 zwemmers zich hadden weten te plaatsen, deden uiteindelijk door omstandigheden 9 zwemmers mee. Mara Koppen, Ayse Mayda, Mylene Glas, Harun Fetic, Farhan Osmani, Pieter Mikail, Giovanni Phillipson, Sven Bakker en Ties Hesse hielden de eer van de vereniging hoog en presteerden goed. Veel starts eindigden met een plek bij de snelste 10 tot 12 zwemmers.

Wachten op de medaille ceremonie

In het ochtend programma werden al prima prestaties neergezet met een 5e plaats op de 100mtr schoolslag voor Harun, een 6e plaats voor Harun en Giovanni op de 100mtr rugcrawl en de 200mtr wisselslag en een 8e plaats voor Sven op de 100mtr rugcrawl. De verwachtingen voor het middagprogramma waren daardoor hoog gespannen.

Op de 100mtr rugcrawl moest het voor Giovanni gebeuren. Afgelopen seizoen werd hij op deze afstand 3e en in Leiden werd hij dit jaar 2e. Zou een 1e plaats nu haalbaar zijn? In een spannende race wist Giovanni zijn concurrenten af te troeven en finishte hij als 1e. Goud!. En daar bleef het niet bij. In het afsluitende nummer, de 100mtr vrijeslag, wist Giovanni nog een 3e plaats binnen te halen, op slechts 1 honderdste van nummer 2.

Voor de minioren van zv de Zaan is dit seizoen zeer goed verlopen. Een 2e plaats met het team tijdens de nationale Clubmeet finale, een record aantal zwemmers die mee mochten doen een de jaargang finale in leiden en Dordrecht en een aantal medailles.